Aröds ind.väg 17-19
417 05 Göteborg
tel 031-238260
mail: info@wibofarg.se

LIMFÄRG

OBS!!!!! KOMPLETTERA MED ARBETSBES FÖR LIMFÄRG

Limfärg är en enkel färgtyp som varit mycket vanligt förekommande ända fram till våra dagar. Färgen består av krita som fått dra åt sig vatten över natten och där man rör ned olika limämnen beroende på tillgång och användning.

De vanligaste typerna vi kommer i kontakt med idag är gjorda på benlim eller cellulosalim. Även andra typer av limmande ämnen har använts, som till exempel avkok på fisk, alger eller vitmossa

Benlimfärg

Benlim är det som används mest historiskt. Det finns flera exempel på bland annat dekorationsmålningar från 1700-talet, utförda i limfärgsteknik.

Långt in på 1950-talet var det mycket vanligt att man på byggarbetsplatsen smälte benlim i en limpanna, som sedan användes både till att tillverka limfärg, emulsionsfärg, limspackel, draglimslösningar, etc.

Limmet smälts i vattenbad för att temperaturen skall kunna regleras, eftersom det inte får värmas över +80°C. De kollagena ämnena i limmet fördärvas över denna temperatur och limmet blir oanvändbart.

Innan man blandar limmet i kritan bör man först testa limstyrkan hos limmet eftersom det kan variera mycket från säck till säck. Blir blandningen för stark kan limmet spjälka från underlaget.

Häll av 1 liter av krita/vattenblandningen och blanda ned det smälta benlimmet i färgen och gör en provstrykning på ett papper. Låt färgen torka (30-60 minuter beroende på årstid) och känn efter om den sitter kvar när pappret böjs. Färgfilmen skall spricka men inte släppa lätt från pappret.

Den färdigblandade färgen måste användas direkt och kan inte sparas mer än någon dag eftersom limmet härsknar. Benlimsfärgen smetar inte vid beröring, men är lätt att tvätta bort eftersom den löser sig i såpvatten om såpvattnet inte är för svagt blandat.

Cellulosalimfärg

Cellulosalim har också gamla anor men har huvudsakligen använts under mitten och första hälften av 1900-talet. Cellulosalim görs på bland annat potatismjöl eller majsstärkelse. Limmet blandas med vatten och får ligga och svälla 20-30 minuter innan det kan användas. Till skillnad från benlimmet ger cellulosalimmet en svag bindning som gör att färgen smetar av sig om man kommer emot den. Har huvudsakligen använts vid målning av tak då den ger en mattare yta än benlimmet. Hållbarheten i blött tillstånd är bättre än benlimfärgens. Cellulosalimfärg kan hålla upp till 1 vecka - 10 dagar om den förvaras kallt. Även cellulosalimfärgen är enkel att tvätta ned med såpvatten.